Höst


Underbar dag

Morgon. Måndag. Skolfotodag. Jag gör såklart iordning mig lite extra och är noga med att platta håret ordentligt. Har man självlockigt är det nämligen svårt att få det att hålla. Tur att jag har en fantastisk plattång från GA.MA!
Dags att gå till tåget. Spöregn. Då menar jag riktigt, riktigt mycket regn och massor av blåst. Bara att slänga ner skorna man tänkte ha i väskan, dra på sig höststövlarna, gämma håret i en mössa och gömma sig under paraplyet.
Paraplyet i fråga är egentligen ett av mammas men av snål- och lathet har jag undvikit att köpa ett nytt, trots att det faktiskt "vänder sig" hela tiden. Just som jag trodde mig ha fått in tekniken på hur mans ka hålla det blåser paraplyet till fel håll och jag ger upp. Jag slänger det i marken och den sista halvkilometern släpar jag det med mig. Det slutat självklart inte regna för det, snarare tvärt om. När jag kommer fram till skolan är jag dyngsur ända in på skinnet och håret ska vi inte ens prata om. Inte ens en mössa kunde rädda mig från ett skyfall.

Så nej, skolfotot blev inte bra. Eftersom vi fotograferades på eftermiddagen hade jag som tur var i princip torkat. Tyvärr är det svårt att se ljuspuntkerna eftersom vi inte fick välja platser och för fösta gången i mitt liv fick jag sitta ner! Herregud, av det litta jag fick se av bilden var det inte vackert.

Nu är jag iallafall stolt ägare till ett knallrosa paraply. Förhoppnignsvis kommer det att hålla.

Det är för övrigt soligt ute nu.


Söndagsmusik (Mika - Rain)

Inte för att det regnar idag, men jag har suttit hela morgonen och förmiddagen fram tills nu och försökt bli klar emd Denverövningen. Det märk verkligen inte hur många timmar jag har lagt ner på den!


I spy with my little eye, something beginning with K...

Kolasås? Kalasbyxor?

Nej, en kanelbulle såklart!

I tisdags kom mormor+ förbi efter att ha tittat på ett hus (det fick det förresten!) och hade med sig kanelbullar. Eftersom det var tisdag och jag inte kände för något fika bestämde jag mig för att spara bullen. Dagen efer, när jag kom hem från skolan, tänkte jag lägga in bullen i frysen så att den itne skulle bli torr till helgen. Tror ni att jag hittar bullen?
"Jag trodde inte att du åt bullar. Du är en sån' renlevnadsmänniska."
Kan någon förklara för min syster att jag också vill äta en bulle då och då? Var har hon varit alla gånger jag hinkat i mig glass?
 Efter lite tjat från mamma har min syster iallafall varit iväg och köpte en kanelbulle. Den är inte en likadan som den mormor kom med och den är säkert både torr och smaklös, men jag ska njuta av varenda tugga!

Ha den bästa fredagen du kan ha!


Rubrik

Vissa dagar går man igenom alla möjliga humörnivåer. Igår var en sådan dag. Allt kändes bara jpbbigt och jag efter en seg (men kort) dag i skolan kände jag inte alls för att köra häst. Jag gick iallafall till stallet (fick en stegräknare av mamma här om dagen, äntligen!) och efter ett tag var mitt humör på topp. Det gick superbra!

Fredagen har varit lite jämnare, än så länge iallafall. Skoldagen började med lite kondition och styrka på gymmet, därefter jobbade jag på min uppsats om moralen i trafiken och sista lektionen efter lunch såg jag på en helt värdelös film. Ingen risk att ni trillar över den så det gör inte så mycket att jag inte vet namnet på den.

Eftermiddagen har ägnats åt att springa i affärer. Jag tror att vi alla är överrens om att det mesta som finns i affärerna är skit. Jag undrar hur butikerna kan få vissa saker sålt! Summan av detta är att jag inte har något att ha på mig på skolfotot på måndag. Bad cess to me! En burk glass fick följa med mig hem och det visade sig att min mamma hade samma tanke som mig i huvudet; Lovisa behöver glass.
Självklart fanns det undantag (tillbaka till kläderna). Jag hittade en underbar stickad tröja från Bondelid. Eftersom jag inte har planerat att köpa något stickat än och det inte är något som passar sig på klassfotot fick den vara kvar i affären så länge. Jag har tänkt så här: har jag en dålig dag på måndag behöver jag tröstköpa tröjan, är dagen bra måste jag köpa den för att belöna mig själv. Tyvärr är jag väldigt snål (eller ekonomisk?), men jag fick ju min lön idag...och studiebidraget kommer nästa vecka... Jag måste bara ha koftan! Bilden (läs: min hållning) gör den inte rättvisa på bilden.


Denver, denver

Ja, så sitter jag med den *pip* denverövningen igen! När jag väl kommer igång att skriva kan inget stoppa mig, men emellanåt undrar jag hur jag ska få ihop en uppsats över huvud taget. Just nu är det mest lösa stycken som jag hoppar mellan. Jag undrar även om jag gör rätt. Meningen är att vi ska kunna få ut information från olika kartor och skriva en uppsats om det. Jag skriver mycket hellre mina egna åsikter, intryck och tankar, jag är inte säker på om de platsar i just denna uppsatsen. Samtidigt tar samhällskunskapen (samhällets utveckling, invånarnas boendesituation) upp en ganska stor del i geografiämnet så jag hoppas att jag inte är helt ute och cyklar. Jag får se till att den sista delen av uppsatsen är riktigt teknisk och "faktaig", eller den mittersta. Jag vill ju avsluta med någon käck, smart kommentar.

Ha en trevlig tisdagskväll!

Dags att börja fundera på körkortet

Idag har jag...

 - Tagit ett tåg tidigare till skolan.
 - Sett klart på filmen "
Die Welle" i Psykologin. Intressant och sevärd!
 - Ätit vårrulle, haha.
 - Vuxit fast på biblioteket och dissekerat varenda karta över Mantorp (Denverövning).
 - Lånat boken "The Saffron Kitchen" av Yasmin Crowther.
 - Powerwalkat och joggat.
 - Fått panik över att boka halkan+riskettan. Mamma ska ringa och fråga lite om allt i morgon. Jag måste ju har mitt körkort så fort jag fyller 18 i maj!

Ha en härlig måndagkväll!


Söndagsmusik (Val Emmich - Hurt More Late)


Jag gjorde min röst hörd

Jag höll mitt löfte, jag röstade i Kyrkovalet!

Eftersom jag inte är särskilt engagerad i kyrkan var och är jag inte heller jätteinsatt även om jag har försökt att sätta mig in vad de olika nomineringsgrupperna tycker och tänker. Tycker det är lite svårt eftersom jag inte riktigt har kommit underfund med vad jag tycker att kyrkan, och andra religiösa ting, ska ha för roll i vårat samhälle. Religion och allt därtill är intressant, men svårt!
Trots allt är jag ju faktiskt medlem i svenska kyrkan och får man möjligheten att rösta tycker jag att man ska göra det. Dessutom är det ju så fruktansvärt kul och jag fick ju tyvärr inte rösta i EU-valet. Jag måste ju ladda inför mitt första riksdagsval nästa år!


1,75 A4

Jag trodde det aldrig, men när jag väl kom igång att skriva kunde inget stoppa mig. Mitt lilla stycke om Nordkorea är så gott som klart! Jag tror att det blev rätt bra. Vi får se hur det blir i morgon när vi sätter ihop alla delar till en enda uppsats. Snart är första temat, Internationella relationer, i Samhäll B klart!

Gäsp

Dagen har varit riktigt "nice", om jag får uttrycka mig så. Är så otroligt trött bara och skulle gärna gå och sova. Problemet är att jag ändå inte kan somna förrän min syster har duschat (det tar år för henne och duschen ligger precis bredvid mitt sovrum).

Så länge får jag fördriva tiden med annat. Favoritleksaken när jag var yngre var, förutom alla dessa hästar, Barbies och dockor av alla dess slag. Jag har också alltid tyckt att make overs är det roligaste som finns.
www.dressupgames.com är ett perfekt sätt att döda lite tid på.

God natt!

Lördagsmorgonsflumm

Två dagar utan bloggande? Mina korta skoldagar dessutom!

Ska jag vara ärlig vet jag inte vad jag har gjort. Allt skolarbete har jag skjutit på (så morgondagen kommer att bli jobbig...) och även om jag har jobbat lite extra så har inte det tagit så mycket tid. Jag antar att jag har frusit för mycket. Igår var det dock skönt, hade långkalsongen hela dagen. Oroar mig lite för vintern...Jag kommer att frysa ihjäl!

Annars så fick jag ett planerat ryck igår eftermiddag och bakade en äppelpaj. Den blev supergod och jag är riktigt stolt eftersom jag gjorde receptet själv (skryt, skryt). Jag hade tänkt ta en fin bild och lägga upp receptet men självklart ska formen vippa just när jag ställer in den i ugnen. Pajen blev lite missbildad om jag säger så.

Lördagen blir nog rätt lugn. Jag jobbar 10.35-14.30 samt 17.00-19.00 och jag hade tänkt klämma in lite plugg mitt på dagen. I kväll vet jag redan att jag kommer att vara jättetrött, precis som alla andra kvällar. Vi får se om det är något kul på TV. Jag måste ju ladda inför Kyrkovalet i morgon. Jag är så glad över att äntligen få rösta i någonting!

Ha de bra!


Tvivel

Ibland tvivlar man på sig själv helt enkelt.

Jag kommer aldrig mer att våga äta

Som jag skrev igår var det alltså dags för mig att gå till tandläkaren idag (igen). Jag vaknade med huvudvärk och var livrädd, men det var bara att bita ihop.
Straxt före halv åtta var jag på plats. En av mina "gatgrannar" var också där, dock fick han gå in på en gång. Jag fick sitta kvar en (i mina mått) bra stund innan jag blev kallad. Jag har inte gått till en "riktig" tandläkare sedan jag gick i mellanstadiet och hade tandställning. Därefter har jag bara varit ungefär vartannat år hos tandhygienisten vilket har varit nog så läskigt. Iallfall trodde jag att det var gubben som har jobbat där sedan bronsåldern som skulle fixa min tand. Tror ni jag trodde rätt? Nej, för självklart ska tanden lagas av någon *pip* praktikant.

Okej, han kanske var en färdigutbildad tandläkare, vad vet jag. Poängen är att allt gick så fel!
Först och främst tyckte alla att det var så trevligt att jag skulle laga mitt första hål. Det tyckte och tycker jag fortfarande inte! Mina tänder var absolut inte perfekta, men det var något speciellt med att veta att man inte hade några lagningar i käften.
Sedan fick jag bedövning (första gången i mitt liv som jag blir det, faktiskt) och mina tänder kollades med en sådan där "pinne". Jag var säker på att någon av tänderna skulle stickas sönder och blev livrädd när jag hörde ljudet av något som gick av. Tack och lov att det var metallpinnen! Tur i oturen att jag inte svalde den bara.
Vad var det mer som gick fel då? Jo, bland annat slutade lampan att fungera! De bytta glödlampan men den funkade inte ändå så det var bara att byta sal. Där var borren trasig så de fick springa och byta den. Sedan kom det inget vatten. Visst låter det som en dröm?
Jag glömde väl inte att berätta att jag har tandläkarskräck?
Jag tyckte att jag hörde något om att jag hade ett till hål, jag är inte säker, men jag tror att det borrades i en till tand längre fram. Bra att man har koll på vad som händer. Känner mig jätteskabb iallafall. Förutom att jag borstar tänderna sju hundra timmar varje dag, använder fluortabletter, tuggummin och munskölj samt petar ur tänderna mad både tandpetare och nålar så räcker det tydligen inte. ("Du har väldigt gropiga tänder så det är viktigt att du borstar ordentligt", nehe? Menar du?)

Till slut blev jag klar, men jag fick inte gå förren jag fått reda på att det blev ett stort *pip* sår i min mun när den där "pinnen" gick sönder!
Jag kan knappt vänta tills bedövningen släpper...


Don't drink and drive

Idag var skolväskan lätt, bara två lektioner. Fick visserligen äntligen min Geografibok, men en bok mer eller mindre att bära på gör ingen större skillnad.
Anledning till att eftermiddagens lektioner föll bort var nämligen en föreläsning med temat "Don't drink and drive". Ett viktigt ämne som tyvärr kan bli lite träligt att lyssna på, dock var åtminsone den andre föreläsaren duktig på att blanda både allvar och skämt. Den förste gubben verkar ha väldigt mycket ilska inom sig, kanske dags att ta itu med den?
Iallafall var det väldigt sorgligt. Lipsill som jag är fick jag faktiskt kämpa för att börja tjuta, men som sagt gråter jag till TV-reklam så jag vet inte om det säger så mycket om föreläsningen i sig.

Jämför man med förra veckan har jag inte alls mycket att plugga denna vecka. Jag borde visserligen avsluta ett arbete (Samhäll) och påbörja ett annat (Geografi), men varför göra det man kan göra på söndag? Idag har jag fullt upp med att stålsätta mig inför morgondagens tandläkarbesök. Klockan 7.30 ska jag vara där.
Bara ett råd så där i förbifarten om du har problem med "gropiga" tänder: gå till tandläkaren på en gång och lägg i lite plast, peta inte bort passionsfruktfrönsskal med en nål sjuhundamiljoner gånger. Emaljen går sönder.

Ha den bästa tisdagen du bara kan!


Rätt och fel

Varning för att följande inlägg är långt, argt och handlar om ett problem som kan tyckas vara utan betydelse för dig. Tycker du det borde du göra som jag föreslår i allra sista meningen.


Jag är envis, men jag kan ha fel och det erkänner jag, men jag har också rätt ganska ofta. Så länge alla är med på det är det ju inga problem, tvärt om är det ganska trevligt att ha rätt. Det är när man har svårt att övertyga alla andra som det blir lite irriterande.
Jag kan fortfarande inte släppa dagens lilla problem. Jag vet inte om jag har skrivit något om att jag läser Geografi denna termin. Jättekul iallafall, dock var det inte tillräckligt många från mitt gymnasie som skulle läsa den kursen denna termin så därför får vi pallra oss bort till "vux" där vi läser med komvuxare och IV-barn.
Idag gick vi igenom några uppgifter vi hade fått att göra till denna lektion. Det fanns inget facit till och när det visade sig att de flesta (åtminstone de som hade gjort frågorna och vågade säga sin åsikt) hade fått olika svar. Med hjälp av utelsutningmetoden såg man snabbt att några av svaren var fel. Jag tror att alla var överrens om svaret i centimeter (det handlade om skalor och kartor) men omvandlingen var minst sagt varierande. Jag var säker på att mitt svar var det rätta, dessutom hade min bänkgranne fått samma svar (dock i meter) så jag kände mig lugn. Tyvärr var jag inte ensam om att stå upp för mitt svar. Någon vuxen typ bakom mig hade ett annat svar och jag, min bänkgranne och säkert läraren också var nog ganska övertygade om att hon hade fel.
På tal om läraren måste jag ge ris till honom för att han inte räknade ut svaret själv. Jag tror inte att det hade tagit längre tid än själva diskussionen.
Vi gick iallafall vidare med resten av frågorna och det var först alldeles i slutet som vi gick tillbaka lite till den tidigarenämna uppgiften. Då är det helt plötsligt en av gubbarna där bak som backar upp den vuxna... bakom mig. Backar upp är kanske inte ens rätt ord, han sade helt enkelt "så är det". Om det var någon mer än jag som inte trodde på det så var det iallafall inte någon som sade något.
Bänkgrannen då? Jo, på väg ut ur byggnaden slänger hon ut sig "jaha, vi är besegrade". Ursäkta? Har vi inte nyss läst om att förrädarna är den värsta sorten? (helvetets nio kretsar)

Jag tänkte igenom uppgiften säkert hundra gånger på tåget hem. Vem vet, en meter kanske inte är hundra centimeter.
Hemma på altanen sitter min syster och pluggar matte, det första jag säger är "räkna ut vad 275 000 cm är i km". Jag ber pappa göra samma sak.
Tyvärr är inte min familj (med undantag från mig, såklart) beredda att svara på sekunden. Efter ett tag säger min syster att det är 27,5 km. Jag blir självklart helt ställd och undrar varför hon inte stöttar mig i denna otroligt viktiga fråga. Jag skriver upp talet och vi är båda överrens om hur många meter det är och när jag håller för de två sista nollorna får jag äntligen det svar jag längtar efter. Även min pappa stämmer in och säger att det "självklart är så" (självklart hade han inte ens räknat ut det själv innan).

Nu, när jag sitter vid datorn har jag klickat in på
www.onlineconversion.com och det finns inga tvivel längre. Jag har rätt!

För att klargöra uppgiften: På en topografisk karta är sträckan 5,5 cm..hur långt i verkligheten?

Skalan på en topografisk karta är 1:50 000, inga missförstånd där.
5,5 cm x 50 000 = 275 000 cm

Nu till det "roliga"

Enligt mig är 275 000 centimeter, 2 750 meter och 2,75 kilometer!
Enligt onlineconversion är 275 000 centimeter = 2,75 kilometer!

Är det någon som fortfarande tycker att jag har fel så säg till. Jag skrev att det inte finns några tvivel längre, och det är väl nästan sanningen. För vad gör jag för fel? Inte kan jag ha varit ensam om att ha rätt i ett rum med fler än tjugo personer, eller kan jag det?

Jag kan med gott samvete ägna min kväll åt fysisk träning och TV-tittande. Övriga världen borde däremot spendera lite mer tid åt utbildning.

Ha en trevlig och utbildande afton!

Öga

En till illustration jag gjorde alldeles nyss, jag var tvungen att testa en sak.


Jag och Nogge

Ja, riktigt så här ser det förhoppningsvis inte alltid ut, men visst är det lite likt?


Lördag/Söndag

Lördag
 - Körde Nogge och Manda lite lugnt. De ville inte ta det lugnt.
 - Packade ner saker för ett helt år i min väska.
 - Åkte till Borensberg.
 - Lärde mig att spela gitarr.
 - Var på ICA.
 - Åt tacos och choklad (Lindt excellence 85%)
 - Såg på Pojken med randig pyamas och Twilight.

Söndag
 - Sjöng julsånger.
 - Somnade och vaknade.
 - Åt hembakat bröd och hemmagjort marmelad till frukost.
 - Spelade in en kontaktannons.
 - Höll i ett papper med en fisk på när E och B spelade in en låt (den finns inte alls på YouTube, haha).
 - Blev gitarrproffs.
 - Åkte hem till Mantorp.
 - Gjorde Franskaläxa och Gegrafiläxa.

Glöm inte att söndagen inte är slut än!

Söndagsmusik (Katy Perry - Thinking of You)

Nyss (nåja, nästan iallafall) hemkommen från Borensberg och sitter med Geografiläxan i högsta hugg. Vad passar bättre än lite söndagsmusik?


Lyckorus

Fredag, veckans bästa dag! Jag älskar känslan av att sitta på tåget, på väg hem efter en sista dag i skolan. Inte för att jag har något emot skolan, tvärt om, men det är något speciellt med att känna sig ledig (för fredagaseftermiddagarna är också i princip den enda gången i då jag är "ledig på riktigt"). Ingen kan ta denna stund ifrån mig!

Dagen har i övrigt varit bra. Den började med idrottslektion, först en halvtimmes fri tid i gymmet och sedan 35 minuter med CrossFit övningar. Det var jättekul men jag kommer säkert att ha riktigt ont i kroppen i morgon. Det kan det visserligen vara värt. För visst är det en härlig känsla att känna att man verkligen har jobbat ordentligt?
Nästan lika skönt är det att vara klar med ett skolarbete. Idag redovisade vi ett grupparbete i engelskan och även om jag inte riktigt kan släppa de små felen jag gjorde (jag kan trösta mig med att jag åtminstone märkte när jag sade något grammatiskt fel) så är jag så nöjd med gruppens prestation. Vi var äckligt bra!

Jag vet, jag är lite överdrivet peppad och glad nu, och det är något positivt. Jag har inte riktigt bestämt mig vad jag ska göra med all denna energi. Säkert är iallafall en riktigt, ordentlig promenad. Jag är nämligen helt övertygad om att träning (även om det inte är något jätteansträngande) skapar glädje. 

Ikväll blir det iallafall Idol och Ben & Jerry. Avundsjuk?

Vi hörs!


Smuts

Nu vet jag inte riktigt hur bra det syns på era skärmar, men kolla någon decimeter till vänster om ålen (den mörka randen mitt på ryggen). Den högra delen är alltså den jag har borstat. Skitgris!


Torsdag

För första gången på flera dagar har jag landat vid datorn. Äntligen är de tre första långa skoldagarna över och idag slutade jag fem i ett.
Det är självklart inte bara skolan som tar tid. I tisdags kom equiterapeuten och kollade igenom alla hästar i stallet och igår jobbade jag. När jag väl kommer hem på kvällarna är jag helt slut, men det är väl bra antar jag. Inga sömnproblem här inte!

Snart ska jag iväg och tömköra Hemliga Hemlo lite försiktigt. Sedan måste jag förbereda mig inför morgondagens engelskaredovisning och sedan blir det förmodligen lite sömn.

Ha en trevlig fortsättning på torsdagen!


Huvudrensning

Efter en relativt lång skoldag (klockan 15.15 är kanske inte så sent när man tänker efter...) som efter redovisning och diktation avslutades med ett prov har jag suttit och skrivit färdigt en labbrapport. Härligt! Nu ska jag straxt ut på en promenad och rensa huvudet lite. Finns det något härligare?

Ha det rba så länge!


Drömlik


Dagens lilla lärdom x 2

1. Det går inte att hälla i all smet direkt i glassmaskinen (Jag har dock kritik till tillverkaren; hålet man ska hälla smeten i är nämligen till och med för litet för ett normalstort hallon. ).

2. Har du Ben & Jerry i frysen ska du inte ens försöka dig på att göra egen glass.


Musique du dimanche (et étudiant) - (Bénabar - L'Effet Papillon)

Vad säger man? Förutom geografiprov, psykologiredovisning och svenskaläxa har jag diktation i franska. Bara att börja tänka och tala franska hela dagen med andra ord.

Je ne sais pas ce qu'il chante, mais le chanson est un peu marrant. Je pense...peut-être. Haha.