Alla Hjärtans Dag

Alla hjärtans dag eller Valentine's day sägs ha uppstått i Rom under 270-talet. En präst vid namn Valentius vigde förälskade par i hemlighet när kejsare Claudius II förbjöd alla giftermål mellan unga människor. När Valentiun blev påkommen sattes han i fängelse för att sedan avrättas. Han blev förälskad i fångvaktarens dotter och innan avrättningen skrev han ett kärleksbrev till henne.
"Ni ska inte sörja mig, utan gläds att ni är man och hustru. Ty kärleken är en dyrbar skatt, ja dyrbarare än livet"  löd hans uppmaning till alla par han hade vigt.

Det finns även andra teorier, bland annat att Valentindagen kommer från Lubercalia, en hednisk ceremoni från Rom. Ogifta ungdomar skrev sina namn på lappar, lade ner i en urna och lottade sedan vem man skulle uppvakta eller vara tillsammans med för resten av året.
Engelsmännen påstår att att Valentindagen har sittnursprung i medeltidens Storbritannien, att den är en blandning av folktron om fåglarnas parning och sedvänjan att utse sin Valentin den 14 februari.

Oavsett, så vet man säkert att Alla Hjärtans Dag har firats i norra Frankrike och England sedan år 1370.
I Sverige var det först på 1990-talet som firandet verkligen blev stort och numera kan man hitta presenter med anknytningt till temat Alla Hjärtans Dag i nästan varenda butik.

Alla hjärtans dag i andra länder (kopierat från
Posten)
England
Engelsmännen skickar hälsningar via tidningarnas småannonser känslosamma och humoristiska hälsningar, ofta med en sexuell poäng.

Danmark, Holland och Tyskland
I dessa länder skickar man gärna hemgjorda kort eller brev med kärlekssymboler. Breven kan också överlämnas i hemlighet genom att man knackar på dörren, kastar in brevet och springer därifrån. I skolorna lovar ungdomarna varandra vänskap.

Italien
I Italien uppvaktar männen gärna sina kvinnor med sexiga underkläder och ställer till med karneval i kärlekens huvudstad Venedig.

Kanada och USA
På Alla hjärtans dag ska man uppvakta den man älskar. Det är också fritt fram att skicka kärlekshälsningar via kort och brev till någon man håller kär. Det är med andra ord de hemliga beundrarnas stora dag. I Québec och i St Paul anordnas kärlekskarnevaler.

Japan
Männen ger kvinnorna vit choklad och kvinnorna tillåts öppet visa känslor och även uppvakta männen.  


Kommentarer
Postat av: Sofia

HAPPY VALENTINES DAY! :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback