The Kite Runner

Nu har jag äntligen fått se "The Kite Runner" ("Flyga Drake") på film! Har ju som jag tidigare skrivit, läst boken för inte så länge sedan och fullkomligt älskade den.

Eftersom boken var så bra hade jag väldigt svårt att tro att den skulle funka som film. Jag kan nog inte heller göra en rättiv bedömning av filmen, mina tankar flög hela tiden iväg till boken. "Varför har de ändrat det?", "Såg inte den där personen annorlunda ut?" och så vidare...

Vad handlar den om då? Filmen utspelar sig till större delen i Afghanistan (även om det är filmat i China!) där Amir bor tillsammans med sin pappa och deras tjänstefolk. Hassan, en av de som arbetar där och även är Amirs bästa vän, har också stor betydelse i historien.
I filmen får man ta del av hur Afghanistan påverkades när landet invaderades av Sovjeterna och senare togs över av Talibanerna. Det förklaras mycket mer ingående i böckerna, vilket kanske inte är så konstigt, men jag tycker ändå att man åtminstone får en liten aning om vad allting handlade om i filmen.

Jag kan absolut rekommendera både filmen och boken för alla. Jag tycker att det är väldigt intressand att läsa/se om en kultur som är så annorlunda än ens egen. Själva historien innehåller många viktiga budskap och speciellt boken fick mig att reflektera över mitt eget liv och hur jag hanterar och löser olika problem. Även om det är allvarliga saker som tas upp tycker inte jag att det blir tungt utan tvärt om är det en ganska positiv bok/film (åtminstone uppfattar jag det så). Nu menar jag inte att man sitter och skrattar och tycker att allt är helt underbart, självklart påverkas man och tycker att det som händer är hemskt, men både filmen och boken har med de där små detaljerna som visar att världen inte är helt rutten.
Läs boken, se filmen...Gör det bara!


"For you, a thousand times over"


En väska

Om du skulle bli väckt, mitt i natten, och bli tillsagd att packa en väska med dina viktigaste ägodelar, vad skulle du packa?
För mig är frågan inte helt enkel att svara på. Även om man antar att husdjur och övriga familjemedlemmar klarar sig själva och man själv bara fokuserar på det matriella. Något ombyte med kläder känns ju ganska självklart. För tillfället har jag inget klädesplagg som jag skulle ha sjukligt svårt att skiljas ifrån. Möjligen klänningen jag hade när jag gick ut nian, men det är knappast något jag skulle sörja om jag var tvungen att fly landet.
Foton är något väldigt viktigt för mig. I skåpet i vardagsrummet har vi massor av fotoalbum med gamla bilder och de nyare finns i datorn. Varken tunga album eller klumpiga datorer är väl inte lättpackade. Kanske om vi antar att jag har tagit mig tid till att lägga över foton på skivor och vet vilket fotoalbum jag helst skulle vilja spara så kunde svaret bli enklare.
Minnessaker så som skolarbeten och teckningar från när jag var yngre, mina favoritböcker... Jag tror att jag är en sådan person som lätt hänger kvar vid det förflutna och uppskattar minnen. Kanske är det det som styr vad vi skulle välja i en sådan situation. De som lägger mer tanke till framtiden skulle förodligen packa mat, kläder och annat som kan tänkas vara behövligt.

Vad skulle ni ta med, och vad tror ni det är som gör att ni tänker på det sättet?

Ha en bra dag så länge!

Flitiga Lovisa

Idag har jag tagit ner studsmattan, tvättat min cykel, hämtat mamas cykel på stationen, hjälpt till med kopparkursen, bakat cupcakes, dammat, plockat in kläder, såstädat lite överallt och fotat en del. Inte så dåligt va?

Cykeltvättningen kom sig av att min syster påpekade att hon tänkte tvätta sin och eftersom jag ska sälja min så behövde den en tvätt. Det är med sorg i hjärtat, men jag är helt enkelt alldeles för stor. Min lille Idun, du är inte värd att stå i garaget och bara skrota medans jag är ute med mammas tant-cykel!

Okej, nu blev allt lite överdrivet. Som sagt har jag även bakat cuppisar idag. Kände att jag var tvungen att baka något och att det blev cupcakes föll sig ganska naturligt. Jag provade en ny frostingsort jag inte har provat tidigare. Den påminner lite om bubbligt saliv..haha. Nu måste jag visserligen erkänna att jag fuskade en del med receptet, så noga var jag inte när jag hällde i allt.
Själva muffinsreceptet gjorde jag faktiskt inte mitt vanliga favoritrecept. Hade tänkt göra med svak av vit choklad men vi hade ingen så jag gjorde om receptet på mitt sätt och smaksatte den med vanlig mörk blockchoklad istället. Det blev helt okej. Jag provade även att lägga bullformar i papper (hade inga muffinsformar) i de fasta muffinsformarna så de blev inte så höga. Frostingen var också ganska lös (antagligen pga. att jag var otålig när jag gjorde den) så det blev inte så snyggt, förutom att det är rosa såklart.
Vill ni se bilder på riktigt fina cuppisar hittar ni det här: http://blixman.blogg.se/


Recept på fluffy frosting
2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker, med äkta vanilj

Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda. Ta sedan av kastrullen från plattan. Låt samtidigt hushållsassistenten vispa ihop äggvitorna och vaniljsockret så att mjuka toppar bildas = maräng (jag orkade inte ta fram den stora assistenten utan vispade ihop det hela med elvisp vilket går minst lika bra, om inte bättre). Häll i lite i taget av den varma sockerlagen i marängen under konstant vispning - detta moment bör ta ca 10 min. Häll bara i lite sockerlag åt gången, vänta någon minut mellan varje gång. Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar, det tar ca 8-10 min (vill du använda karamellfärg så tillsätt några droppar samtidigt som du vispar frostingen kall).
(Källa:
http://www.dagensmuffin.se/show.pl?id=875)
Fler bilder finns såklart alltid på http://lozzan.bilddagboken.se. Jag ber även om ursäkt om det har tappats bort något M i texten som jag har missat. M-tangenten på datorn jag sitter vid är nämligen lite lurig.

Ha det bäst era små cykelkorgar! (nu börjar jag spåra ut rejält...)


Ett nytt inlägg - fantastiskt!

Som syntes har jag varit lite off de senaste dagarna. Mycket nytt med skolbyte och jag försöker komma in i alla nya rutiner, inte bara den nya skolans, utan att det här med gymnasiet är helt nytt och efter flera månaders lov känns det inte alls bra. Som tur är har jag väldgt bra schema.

Idag har jag tänkt ta ner studsmattan, eventuellt klippa gräset och vid lunch åker jag till stallet för eftermiddagens lektioner. Borde skriva klart en svenska uppsats också och förhoppningsvis gör jag det. Skönt att ha allt avklarat innan helgen är slut.

Ha det bäst!

Feber och skolförvirring

Som syntes har jag inte skrivit på några dagar. Dels har jag inte tagit mig tid, jag har inte heller orkat.

I fredags kväll var jag iväg till travet för att träna till kadriljen som visades upp på V75 i går. Vi kom inte igång förrän vid åtta eftersom ridskolahästarna och ungarna hade svårt att få skjuts och de var ju tvungna att träna på banan.
Redan på kvällen blev jag tjcok i halsen, kunde knappt prata och kände mig seg. På natten vaknade jag flera gånger av att jag frös och huvudet kändes tungt. På lördagmorgonen hade jag 38,6 graders feber så det blev att stanna hemma för mig. Jag har fortfarande feber men känner mig lite bättre, kommer nog itne att kunna gå till skolan i morgon.

Skolan ja, efter fyra dagar så är jag fortfarande orsäker. Jag trivs inte riktigt. Dessutom är jag nog inte så intresserad av de naturvetenskapliga ämnena trots allt och hur ska jag orka gå upp halv sex varje morgon för att inte komma hem förrän sent på kvällen? Jag börjar bli mer och mer säker på att det här inte är något för mig. Men det känns ltie för tidigt för att "ge upp" så jag får väl prova ett tag till så får vi se... Det värsta som kan hända är att jag får börja ettan nästa år istället.
Jag ahr faktiskt kollat lite på skolor och program i helgen. Det känns som jag är mycket mer insatt nu än innan jag sökte till gymnasiet, men även om jag fortfarande inte vet vad jag vill jobba med tror jag att jag har lite mer aning om vilken typ av jobb jag skulle kunna tänka mig att ha. Jag har kollat lite på Samhäll-ekonomi och företagande på Infokompgymnasiet i Linköping. Jag tycker att ämnena verkar intressanta (man kan dessutom läsa både engelska C och matte C), jag får chansen att läsa ett till språk och det ligger precis intill tågstationen och eftersom jag bara har 13 minuter in till Linköping skulle det bli mycket smidigare för mig.

Jag känner mig faktiskt mer säker nu på att jag skulle kunna tänka mig att byta än innan jag tog reda på mer om andra utbildningar. Förut var det mer "Åh nej, fy. Jag orkar inte med det här! Hjälp!" och nu är det mer "Okej, det här passar nog mig bättre trots allt.".

 Nu har jag babblat färdigt, ni kan få se en bild på mammas (!) "Big" bobby car.

Ha det bra!


Första skoldagen på..länge

Förlåt, nu ska jag göra något av lathet. Jag är otroligt trött efter första skoldagen (trots att vi inte hade några lektioner!) och tänker kopiera ett dåligt skrivet inlägg på bilddagboken, med smileysar och allt. Förlåt mig ännu en gång!Okej..första skoldagen avklarad och jag är helt slut!

Det började bra..jag var helt förbered och var på väg till stationen. Weeej, jag har glömt plånboken. Jag går hem, letar ihjäl mig efter den och kommer på att jag antagligen har glömt det i bilden som då befinner sig ungefär tre mil från mig.
Jag får ta mammas cykel och trampa som en galning till stationen. =p

Tåget+spårvagnen gick nog bra. Det visade sig att det inte var så svårt och det var i princip bara att följa stömmen. xD

I skolan var det bara information, utdelning av tågkort och rundvandring men det tog ändå ungefär fyra timmar. Lite segt att man inte blir indelad i klasserna förrän på fredag. Nu känns det bara som att man flyter runt och jag kan inte namnen på någon, varken elever eller lärare (förutom de jag känner sedan innan då ^^).

Något jag börjar inse nu är att de ämnena jag faktiskt är intresserad av, som språk, samhällskunskap, bild/foto/digitalt skapande osv. kommer jag bara att få lite av i de kurser som alla gymnasieelever i hela sverige läser (okej, det visste jag ju redan innan men det blev mer...klart nu. Vad ska jag med fysikkunskaper till när jag tar över världen?).

Jag har också konstaterat att Nogge skulle få plats i de större hundburarna. Tror ni han åker gratis tåg/spårvagn? (A)

och just det...jag kom hem klockan fem. Jag slutade innan halv fyra...MEN på fredag slutar jag klockan två och borde komma hem innan fyra! =D=D(A) Tyck lite synd om mig?

Den som har orkat läsa allt får en kackerlacka av mig. Jag lovar.


Rubrik

Så blev det inget mer med Sveriges OS-chanser i laghoppningen idag. Väldigt synd! De låg ju så bra till...Så kan det gå!
Det fick mig att börja fundera på hur hemskt det måste vara att vara med i ett lag. Visst, jättebra att ha stöd av de andra, men kul om man själv gör bra ifrån sig och de övriga i laget skämmer ut sig totalt. Eller om man själv är den som förstör för alla de andra.

Idag var sista dagen på sommarlovet. Det känns lite vemodigt... Jag kan inte säga att jag har haft mycket att göra de senaste veckorna och det ska bli skönt med fasta rutiner samt spännande att börja en ny skola. Tre år, sedan får vi se om det blir fortsatta studier direkt eller om jag ska jobba. Jag har ingen aning om vad jag vill syssla med!

Ha det bra!

Blaaah....

Jag fryser, det regnar, det blåser, jag är trött, linserna irritrar, nagellacket är ojämt, jag börjar få ont i huvudet...ingen superbra dag. Ska nog ta en liten promenad, kanske bort till hästarna. Då blir det nog bättre.
Sedan får man ju inte missa hoppningen i eftermiddag, jag orkar inte se den live på internet så förhoppningsvis sänder de en bra sammanfattning på SVT24 vid 16.20-17.30.

Bio i massor

Igår kväll var jag på bio med min syster och min pappa. Fick äntligen chansen att se "The Chronicles of Narnia: Prince Caspian".

Eftersom jag gillade den första filmen väldigt mycket och hade hört myckiet positivt om den här också hade jag ganska höga förhoppningar. Visst är det långt ifrån den bästa film jag har sett, men jag blev absolut inte besviken.
Jag reagerade faktiskt på att det var väldigt mycket död med tanke på att det är en barnfilm (Rekommenderad från 11 år, 7 i vuxet sällskap) och det fanns några figurer med som såg riktigt vidriga ut, men det gjorde i och försig för min del bara filmen lite mer spännande.
Filmen innehöll det mesta, spänning, romantik, humor, fantasi, bra specialeffekter, snyggt och många fina hästar.
Helt klart sevärd!

Igår fick jag också reda på att Harry Potter-filmen som skulle släppas i november har blivit uppskjuten till juli nästa år på grund av manusstrejken som var tidigare i år. Det handlar inte om att filmen inte är klar, utan det är helt enkelt för att fylla ett torum som annars skulel ha blivit i sommar och för att de räknar ed att tjäna mer pengar på det sättet. Men jag undrar jag...Jag tror det är stor risk att charmen av att vänta försvinner.

Ha det bäst sålänge!

Härliga höst och scones

När jag var ute och gick förut slog det mig hur härlig hösten kan vara. Det blåste en del, men var samtidigt sol blandat med lite småmoln och runt 21 grader. Samtidigt blir jag ju lite smådeprimerad när jag tänker på att det faktiskt är sommar men jag försöker skjuta bort den tanken, för det kändes verkligen som höst och det är så jag vill att den ska vara. Inte regnig, grå, kall och mörk.
Något annat kul med dagen är att vi fick hem en scanner, närmare bestämt en CanoScan LiDE 600F. Ska bli kul att äntligen kunna scanna in bilder och negativ.

Blir bara ett litet kort inlägg idag. Jag har nämligen en plåt scones i ugnen och det blir väl snart dags att ta ut dem tror jag (så duktig är jag på att baka, haha).


=)=)=)

OS och foton

Eftersom dagens planer som sagt blev avbokade spenderades istället en stor del av dagen framför TV'n för att kolla fälttävlanfinalerna.
Jag tycker att det Svenska laget gjrode en kanoninsats med tanke på omständigheterna (två hästar blev ju skadade igår så endast tre ekipage kunde slutföra alla grenar). En fjärdeplats är ju faktiskt inte helt fel.
Måste bara få påpeka hur fula Englands hjälmar var! Det såg ut som vanliga enkla jockeyhjälmar men så hade de satt hjälmskydd och självka skärmen slutade mitt på huvudet. Svårt att förklara, snyggt var det inte.

(Kass bild, men ni som inte såg kanske får en liten aning om hur det såg ut iallafall)
Jag och Kalle

På förmiddagen gick jag iallafall bort till hästarna och knäppte lite kort. Lite svårt när man har en kalle på axeln men jag får väl vara glad att det är sociala hästar.
Lägger upp några bilder här, fler finns på min bilddagbok (lozzan.bilddagboken.se).

Nogge
Nogge
Romulus
Kalle

Ha det bra!

Inget Göteborg idag

Så kom det sig att en av personerna som skulle med till Göteborg blev sjuk så vi har fått skjuta på det.
Känns så otroligt onödigt när jag kunde ha fått sova tre timmar längre..och nu har jag absolut inget att göra på hela dagen. Blir väl att kolla lite OS. Hoppfinal i fälttävlan ju.
Vi får se vad jag hittar på. En seg dag räknar jag iallafall med att det blir.

Ha det bra!

Photoshopnörden flippar ur


Tornerspel Vadstena slott 19/7-08 + åker tagen 25/5-08

Hemma igen

Då var man tillbaka efter en liten shoppingrunda. Skönt att ha det gjort! Tyvärr har jag ju inte allt jag behöver så jag måste väl åka snart igen...
Jag måste vara den enda tjejen i världens som inte gillar att handla. Jag älskade det när jag var yngre men nu känner jag bara ångest. Ångest för att kläderna inte passar, för att det inte finns något snyggt, för att man gör av med en massa pengar... Jag hoppas verkligen att det försvinner snart.
Jag slapp iallafall slösa pengar på att ladda tågkortet. Pappa började inte förren på eftermiddagen så jag åkte med honom in till Linköping och åkte hem med mamma nät hon slutade jobba.

Tillbaka till shoppingen, till slut blev det iallafall en jättesöt t-shirt från Cubus för 99:-, ett linne från H&M 69.50:- och en skjorta från ONLY för 299,95:-. Köpte även en bok, Tusen Strålande Solar av Khaled Hosseini och en ansiktstvål ("Babyface") från Lush.
Jag är väl lite osäker på om jag ska behålla skjortan eller inte. Jag vet inte om jag passar i den. Så är det ju, det hjälper inte hur snyggt ett plagg är, ser man konstig ut i det är det ju inget att ha. Men vi får se...Ha det bra!

Batterier och laddare

Idag kom ett litet paket till pappa fullt med diverse batterier och en ny (bättre) laddare. Precis den laddaren jag hade planderat att köpa när studiebidraget kommer och det visste han. Visst, jag kan använda den så mycket jag vill och jag behöver ju inte betala nu, men iallafall. Jag ville ju ha den för mig själv (gnäller som den lilla ungen jag är)!
Ajja, det är inte mycket att göra åt.

...men såklart måste jag klaga lite till. För nu har vi fräsha batterier till vågen också. Det har vi väl inte haft på två år tror jag men det är inget jag har saknat. Jag mår psykiskt dåligt av att se den där j**** glasplattan. Glöm att jag tänker ställa mig på den. Eller så kommer jag att göra det fem gånger om dagen som jag gjorde förr. Då kanske batterierna tar slut fortare...och jag slipper den ett tag till.
Ibland är jag för smart!

(här skulle det ha varit en bild på laddaren, men tyvärr verkar det inte funka att ladda upp den just nu så ni får väl ta och förställa er den.)

Smurfarna

Jag erkänner, jag har fått ett beroenderyck av Smurfarna. Visste du till exempel att de fyller femtio år i år?
Och vem blir inte peppad av den här musiken?

Träningspass med smurf är jätteroligt
och det är bra ja att du hänger med
och se på resultaten - det är otroligt
och man får kondis pröva får du se
De drar iväg till gymmet, för att smurfa
Det är step up och vanlig gymnastik
De dansar, springer, hoppar - ingen stoppar
Små blå smurfar gör akrobatik


Smurfa smurfig träning, det bli muskler vi har arm/allt (?)
Man blir stark och spänstig och man får en smurfig charm
Sund mat och bodyolja, huden blir smidig, blank och blå
Smurfa smurfig träning, vi är tuffa fastän vi är små


Gympa smurfen här, alltid populär
Kom och smurfa alla vänner ...(något jag inte uppfattar)


Träningspass med smurf är jätteroligt
och det är bra ja att du hänger med
och se på resultaten - det är otroligt
och man får kondis pröva får du se
De drar iväg till gymmet, för att smurfa
Det är step up och vanlig gymnastik
De dansar, springer, hoppar - ingen stoppar
Små blå smurfar gör akrobatik


Gympa smurfen här, alltid populär
Kom och smurfa alla vänner ...(något jag inte uppfattar)


Smurfa smurfig träning, det bli muskler vi har arm/allt (?)
Man blir stark och spänstig och man får en smurfig charm
Sund mat och bodyolja, huden blir smidig, blank och blå
Smurfa smurfig träning, vi är tuffa fastän vi är småSmurfarna - Träna Med Smurf


(ingen kommentar, haha)

A lazy day afternoon

Jag tror de flesta har en egen uppfattning om hur en regning söndagsefteriddag spenderas bäst, för min del kommer resten av dagen förmodligen bestå av sitta uppkrupen i soffan med min rosa filt och slötitta på TV. Sommarlov är väl till för att man ska ta det lugnt?
Fast helt slapp har dagen faktiskt inte varit, osocial - ja, lat - nej. Inte så värst iallafall, haha. Jag dammade till exempel mitt rum på förmiddagen, det är väl duktigt gjort? Dessutom kom jag nyss tillbaka från en promenad.
Först gick jag bort och kollade till hästarna på betet. De verkar inte bry sig så värst mycket om att regnet har gett dem en egen pol...eller snarare träsk. Som tur är finns det torra delar också.
Sedan tog jag "femtiominuterspromenadvägen" hem, så sammanlagt var jag ute och gick i nästan sjuttio minuter.
Det är faktiskt skönt att komma ut och vara för sig själv lite. Speciellt när man har uppdaterat musiken på mobilen. Tyvärr har jag bara 1Gb minne så jag får byta ut musiken då och då, men det känns så hemskt att ta bort låtar man gillar (ja, jag är fånig när det kommer till att slänga/radera saker. Även om filerna finns kvar i datorn).
Iallafall, jag vet inte vad för ryck jag fick men jag raderade fler låtar än jag laddade in så det blev plats för lite 50-tals musik också. Vad sägs om Just Walkin' In The Rain med Johnnie Ray, Stupid Cupid med Connie Francis och Smurfarna? Okej, smurfarna är inte 50-tal men de har också en tendens att pigga upp en när man är ute och går i regnet.

I morgon har jag planerat att åka in en sväng till stan...Måste köpa lite kläder och sånt inför skolstarten. Tyvärr är jag inte sådär jätterik just nu efter kameraköpet i våras och semestern. Jag är fortfarande sur för att man inte får något studiebidrag på sommaren...Det är faktiskt inte så lätt att få jobb. (fast nu får jag ju faktiskt lite pengar i slutet av Augusti eftersom jag har jobbat lite, men det är absolut inga större summor)

Nä, nu ska jag sluta tycka synd om mig själv. Jag ska ju faktiskt till Liseberg på tisdag (igen) (-$$$).

Ha det bäst!

Mjeeeep

Det finns säkert massor att skriva om... I dag har jag övningskörd, pysslat lite med shettisarna, har otroligt tråkigt, kollat på lite dressyr (OS fälttävlan) och ja...det var väl det. Ärligt talat, jag orkar inte vara intressant just nu.


Just nu
Nagellack: Inget
Bok: Någon jag har lånat av min syster (det var ju en bra beskrivning)
Humör: Lite småsur
Låt: Räknas kattens snarkningar?
Längtan: Mat!
Favorit: Rosa, rosa och ännu mera rosa

Suck...

Fick nyss reda på att TLA III-kursen (travledarassistent) i Göteborg som jag skulle åka på om ett tag är inställd på grund av för få anmälda. Den som jag anmäldes till i Umeå i våras kom jag inte med på på grund av för många anmälda. Jag ahde faktiskt sett fram emot att åka bort några dagar och få lära sig lite nytt/få bekräftat att amn itne är helt ute och cyklar.

Ha de bra så länge


Kamerapresentation

Jag vet, det är först och främst idioten bakom som avgör bildresultaten. Faktiskt så är några av mina favoritbilder som jag fotat tagna med min gamla kompaktkamera, men det går inte att blunda för att systemen ger mycket bättre kvalité.
Därför tänkte jag skriva lite om båda två. Numera använder jag endast kompaktkameran då och då. Lite synd, för som jag skrev har den inte gett kassa bildresultat. Däremot är den väldigt seg och i jämförelse med de modernare kompaktkamerorna ganska klumpig så det är ingen kamera man bara kan ta upp, starta och knäppa en bild med. Lite jobb måste man ju göra.

Pentax K200D (aka "Bob")

Upplösning: 10,2 Mpixel
ISO-känslighet: 100-1600
Minneskorttyp: SecureDigital, SDHC
Storlek LCD-skärm: 2,7 tum
Svenska menyer: Ja
Filformat: JPEG, RAW
Fokusering: 11 AF-punkter, manuell
Sekvenstagning: 2,8 bilder/sek max 4 bilder eller 1,1 b/s så länge minnet räcker
Batteri: 4 AA-batterier
Vikt: 690g (inkl batterier och minne, exkl optik)
Allvärderskyddad: Ja
Inbyggd dammborttagning: ja
Pris kamerahus: 4 820-6 859:- (enligt prisjakt.nu)

Jag har haft kameran sedan i mitten av maj och har två objektiv till den, DA 18-55/3,5-5,6 AL och DA 50-200/4-5,6 ED.
Då det är min första digitala systemkamera är det såklart lite svårt att jämföra med andra men jag tycker helt klart att den är prisvärd!
Det som gjorde att jag "föll" för den var främst den extra vädertätningen. Jag hade länge tittat på Pentax K10D men när den här lanserades valde jag den istället då den passade min plånbok lite bättre.
Jag känner att jag behärskar många av kamerans funktioner nu men har fortfarande inte riktigt lärt mig dens styrkor och svagheter. Det ska verkligen bli spännande att prova den med ett riktigt bra objektiv i framtiden!
Något man kanske reagerar på först är att kameran har AA-batterier. Det kan tänkas krångligt och onödigt men än så länge har jag faktiskt inte stött på några problem med det. Det finns bra laddare och batterier så man behöver inte välja att använda endast de oladdbara och därmed göra en otjänst för miljön. Däremot kan det kännas bra att den möjligheten finns. Om du till exempel är på semester och batterierna plötsligt tar slut och du inte har några extra. Det är bara att besöka närmsta affär. Jag har inte heller märkt att de håller dåligt heller, och då använder jag för tillfället varken nya eller särskillt bra batterier. Men det går säkert inte att jämföra AA-batterier med "riktiga" kamerabatterier.
Så, nu blev det lite mycket om batterierna.
Jag vet inte själv hur bra kameran funkar på auto.lägena eftersom jag själv fotar manuellt, men det ska nog itne vara några större problem. Jag tycker att det här är en kamera man kan växa med och som kan ställas in efter varje individs behov oavsett om man bara vill "peka-trycka" eller analysera varenda pixel av bilden.


Fujifilm Finepix E510 (aka Gamlingen/Pixi/Sego)

Upplösning: 5,2 Mpixel
ISO-känslighet: 80-400
Minneskorttyp: xD Picture Card
Storlek LCD-skärm: 2 tum
Svenska menyer: Ja
Närgräns: 2,6 cm
Sekvenstagning: Nej
Batteri: 2 AA-batterier
Vikt: 230g

Jag har hafty den här kameran i ungefär fyra år tror jag. Den har fått vara med om mycket och har mer eller mindre badat i både vatten och lera. Det har hänt att blixten har kagt av en stund men sedan har den funkat som vanligt. En tålig kamera med andra ord!
Jag måste erkänna att jag faktiskt imponeras av den, trots sin ålder och slähet. I rätt ljusförhållanden kan bilderna nå ganska så bra kvalité och man kan styra allt manuellt från blixtstyrkan till fokusen.
Jag tror inte att den säljs ny längre, förmodligen går den säkert att hitta begagnat men trots att jag gillar den är det inte en kamera jag rekommenderar. Numera finns det så många bra kameror att välja mellan, både kompakta och system. Däremot tycker jag inte att ni ska ge upp hoppet om era gamlingar. Det gäller att hitta varje kameras styrka. (nu låter det som om jag är någon slagt kamera-psykolog eller något)

Bloggfix

Nu har jag försökt fixa lite i blogen, bland annat en kort presentation som ni ser till höger. Jag har även lagt till "bloggkoll". Som ni ser har jag inga bevakare just nu, så skynda er att lägga till mig. Jag lovar att försöka göra min blogg så intressant jag bara kan.

Vad tycker ni bäst om att läsa? Långa inlägg ur bloggarens perspektiv, korta mer allmänna eller någon blandning? Många bilder eller inga alls? Små uppdateringar flera gånger om dagen eller en längre sammanfattning inlägg i slutet av dagen? Föredrar ni att läsa bloggar om saker ni kan relatera till eller sådant ni inte har någon egen tidigare erfarenhet av? Kommentera, maila eller skicka flaskpost med era egna åsikter och funderingar om den ultimata bloggen. Det är alltid intressant att höra vad andra tycker.

Ha det bäst sålänge!


Fotospecial
Lime och citrongräs

Dagen började inte så bra. Alice väckte mig med sitt jamande och vill ut vid halv sju, i vanliga fall är det mamma som släpper ut henne men eftersom resten av familjen hälsade på mormor i "norrland" (som i själva verket är Flen/Katrineholm) så var det alltså jag som fick kämpa mig upp.
Jag tror jag vaknade vid åtta också, kommer inte ihåg men skit samma. Det har inte med saken att göra. Det jag vill komma till är att vi hade bestämt att vi skulle mötas i stallet för att förbereda inför morgondagen (Agriadag med ponnyridning/ponnykörning). Då är det kanske inte så smart att vakna halv tio, speciellt inte när man heter Lovisa och behöver minst en timme på sig att vakna.
Jag kan ju säga att jag åtminstone var klar att cykla hemifrån klockan tio, och några minuter hit eller dit gör ingen större skillnad i det här fallet.
Så först blev det lite småpyssel i stallet och sedan gick vi till betet för att hämta in alla hästarna. Jag trodde ärligt att Svinten skulle vrida axeln av mig. Han taktade hela vägen hem och fick någora sjuka "hopp-ryck". Dessutom hade jag honom på vänster sida vilket gjorde det lite svårare. Romulus å andra sidan strosade lugnt bredvid mig. Varför ska alltid den lugna hästen hamna på högersidan?

Så, nu till det viktigaste - Nogge! Efter att ha blivit körd, mestadels i skritt och som sällskap när Amanda provreds, så fick han en ordentlig dusch. Det kan jag säga att han behövde! Pälsen blir ganska fettig när de går ute så pass mycket. Men det är i och försig bra.
Eftersom hovslöagaren var där (det var därför alla hästar fick komma in) så verkades Nogges hovar. Det var också välbehövligt.
Till sist sprayades han med "lite" pälsglans. Självklart putsades även hans utrustning i ordning. Så nu är både han och jag redo för en lång och regnig dag. Han doftandes av lime och citrongräs och jag..tja, en blandning av babyolja och Body Shop's strawberry body butter. 

Betessläppet 2008

I spy with my little eye, something beginning with Å...

Åhlenshuset!

Genom en tråd på bukefalos.com upptäckte jag idag Åhlenshuset.
Som de flesta kanske vet är Åhlens en affär där de säljer bland annat heminredningsgrejer och nu har de allttså skapat en funktion där man kan inreda en lägenhet. En så länge kan man bara inreda vardagsrum och sovrum, men hur kul låter inte det?
Det var lite synd att det inte fanns önnu fler grejer, de sakerna som fanns var kanske inte riktigt min stil. Jag hade gillar att se lite fler och starkare färger att bryta av det hela med, men det var riktigt kul ändå. Har bara hunnit skapa två rum än så länge och de blev väl lite sådär. Det var ju så svårt att välja (och ändå tjatar jag om fler saker)!